Om Tisenö

Tisenö är en ö med ekologiskt jordbruk och turism som ligger i sjön Tisnaren i gränslandet mellan Östergötland och Sörmland. Här finns grönsaksodlingar, kor, får och katter. För att komma till ön finns en egen bilfärja.

Det enskilda läget skapar ett paradis med fridfullhet, tystnad och utrymme, utan biltrafik, och med en närhet till djur och natur. Här kan man både få vara i fred med sig själv och i gemenskap med andra. Det finns stora strövområden med fina svampskogar, betesmarker och öppna fält. Sjön har ett mycket rent vatten och erbjuder bad, båtutflykter, fiske och kräftor.

Vi är mellan 5 och 10 personer som är bofasta året runt på ön, fördelade på tre hushåll. Vi är alla intresserade av att leva så miljövänligt som möjligt. Vi har sopsortering, kompostering, ekologiskt rening av vattnet, vi har ett lerhus byggt av lera och halm från gården, vi odlar våra egna grönsaker och försöker att klara oss med så låga omkostnader som möjligt. Vi vill ha en god relation med naturen omkring oss och vårda ett enkelt liv.

Gården har varit i ekologisk drift sedan 1982. Då hade vi stora fältmässiga grönsaksodlingar med potatis, vitkål och morötter och ekologisk köttproduktion med får och kor. Vi var med om att bygga upp Kravmärkningen och det ekologiska utbudet av kött och grönsaker på bl.a Coop. Vi har deltagit i Bondens Marknad i Stockholm, men med åren har produktionen blivit alltmer inriktad på självhushållning i liten skala.

Ön har alltid varit öppen för besök och vi har under åren haft praktikanter från många olika länder och internationella läger för ungdomar från hela världen. Numera är verksamheten mer inriktad på turister, boende, kurser och retreat.


Hitta hit

Tisenö ligger 25 km sydväst om Katrineholm. Till Katrineholm går det tåg från Stockholm, Göteborg och Malmö, och där tar man buss 411 (ring 0771-22 40 00 för busstider). Stig av vid hållplats "Ekeby vägskäl". Därifrån går man till fots 1 km till färjeläget mot Tisenö, eller uppgjord hämtning med bil.

Med bil söderifrån tar man väg 55 från Norrköping mot Katrineholm. Efter 25 km (efter samhället Simonstorp) ser man en skylt till vänster mot Rejmyre. Följ den vägen förbi Rejmyre ända till Hävla ca 25 km. Tag där till höger mot Katrineholm och åk 5 km tills det kommer en skylt mot Stavsundet på vänster sida. Sväng där och kör rakt fram till färjeläget.

Kör man från Katrineholm ska man ta GAMLA väg 55 mot Norrköping (vita skyltar) och svänga till höger efter 2 km vid skylten "Forsa, Rejmyre". Fortsätt ca 25 km tills det kommer en liten väg till höger med skylten "Stavsundet". Efter 1 km på denna lilla väg är man framme vid färjan till Tisenö.

OBS! Ring värdfolket för hämtning i god tid innan!